Kuka olet?

Juutalaiset lähettivät Johannes Kastajan luokse Jerusalemista pappeja ja leeviläisiä kysymään häneltä: “Kuka olet, että voisimme antaa vastauksen niille, jotka meidät lähettivät? Mitä sanot itsestäsi?” Johannes Kastaja tiesi, kuka hän oli ja sen, mikä oli hänen paikkansa Jumalan valtakunnassa. Oman olemisensa hän määritteli sen perusteella, kuinka se kytkeytyi Jeesukseen. Raamattu kertoo: “Johannes todisti hänestä ja huusi sanoen: `Tämä on se, josta minä sanoin: se, joka minun jälkeeni tulee, on ollut minun edelläni, sillä hän on ollut ennen kuin minä.`

Ihmiset pohtivat, kuka Johannes Kastaja mahtaisi olla. Olisiko hän Kristus, Elias vai kenties eräs profeetoista? Mutta Johannes Kastaja oli “huutavan ääni erämaassa” ja hänet oli kutsuttu valmistamaan tietä Jeesukselle, kenet Isä Jumala määritteli seuraavasti: “Sinä olet minun rakas Poikani; sinuun minä olen mielistynyt.” Taivas teki selväksi, että nimenomaan Jeesus on Jumalan Karitsa, joka on ottanut pois maailman synnin.

Mutta kuka sinä olet? Sinunkin olemisesi määrittyy sen mukaan, kuinka elämäsi kytkeytyy Jeesukseen. Jokainen uudestisyntynyt Jeesuksen opetuslapsi voi omistaa kohdalleen sen, mitä apostoli Paavali kirjoittaa roomalaisille: “Henki itse todistaa meidän henkemme kanssa, että me olemme Jumalan lapsia. Mutta jos olemme lapsia, niin olemme myöskin perillisiä, Jumalan perillisiä ja Kristuksen kanssaperillisiä…”

Luuk 3, Joh 1, Room 8