Niin kuin

Uskon, että jokaisella Raamatusta löytyvällä sanalla on erityinen merkitys. Tämän johdosta pyrin Raamatun tekstiä lukiessani kiinnittämään huomiota aivan kaikkeen; siis jokaiseen sanaan, niiden mahdollisesti moniulotteiseen merkitykseen ja muun muassa siihen, millaisissa yhteyksissä näitä sanoja käytetään. Yksi tällainen sana – tai nykykielessä oikeastaan sanapari – on ilmaisu “niin kuin”, joka tarkoittaa sanakirjan mukaan “yhtäläisesti, samalla tavoin ja yhdenvertaisesti”. Tämä mielessämme on mielenkiintoista tutkistella muutamia raamatunkohtia, joissa kyseistä sanaparia – vuoden 1938 raamatunkäännöksessä yhteen kirjoitettuna – käytetään.

Ensinnäkin Jeesus opetti: ”Kunnioita isääsi ja äitiäsi ja rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi.” Ja ensimmäisen Samuelin kirjan mukaan kuningas Saulin poika Joonatan osoitti tätä käytännössä. Raamattu kertoo: ”Kun hän oli lakannut puhumasta Saulin kanssa, kiintyi Joonatan kaikesta sielustaan Daavidiin, ja Joonatan rakasti häntä niinkuin omaa sieluansa.”

Kyseinen sana esiintyy kahdesti Isä meidän -rukouksessa. Jeesus opetti: ”Rukoilkaa siis te näin: Isä meidän, joka olet taivaissa! Pyhitetty olkoon sinun nimesi; tulkoon sinun valtakuntasi; tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niinkuin taivaassa; anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme; ja anna meille meidän velkamme anteeksi, niinkuin mekin annamme anteeksi meidän velallisillemme.” Ja vielä toivottaa Johannes kirjeensä lukijoille: ”Rakkaani, minä toivotan sinulle, että kaikessa menestyt ja pysyt terveenä, niinkuin sielusikin menestyy.”

– 1 Sam 18, Matt 6, Matt 19, 3 Joh