Suuremmissa käsissä

Jo vuosikymmeniä sitten luin eräästä julkaisusta, kuinka Yhdysvaltain armeijan päämajoitusmestari oli tehnyt laskelmia israelilaisten Egyptistä lähtöön liittyen. Inspiroidun uudestaan ja uudestaan näistä luvuista, jotka hieman tuonnempana sinulle esittelen ja esitän samanhenkisen kysymyksen kuin edellä mainittu päämajoitusmestari aikanaan: “Mahtoiko Mooses Egyptistä lähtiessään ottaa kaiken seuraavan huomioon?”

Raamatun mukaan Egyptistä lähti noin 600 000 jalkamiestä ja tämän ohella tietenkin myös vaimoja ja lapsia; sekä “paljon sekakansaa”, kuten asia Raamatussa ilmaistaan. Näin ollen matkaan lähti arviolta 3,5 miljoonaa ihmistä. Lähtökohtaisesti tällainen joukko ihmisiä tarvitsee päivittäin 1500 tonnia ruokaa ja 41,6 miljoonaa litraa vettä.  Ruoan kuljettamiseen olisi tarvittu 3,2 kilometriä pitkä tavarajuna ja sen valmistamiseen tarvittavaa polttopuuta olisi kuljettanut toinen samanmittainen juna. Vesijuna olisi ollut pituudeltaan 2,9 kilometriä. Tällainen tarve oli olemassa siis joka ikinen päivä 40 vuoden ajan!

Jos israelilaiset olisivat ylittäneet Punaisen meren parijonossa, olisi jonon pituus ollut 1300 kilometriä; siis pidempi kuin Suomi päästä päähän. Tällä tyylillä ylitykseen olisi kulunut 35 vuorokautta, mutta Raamattu kertoo Punaisen meren ylityksen tapahtuneen yhdessä yössä. Jotta tämä oli mahdollista, täytyi päämajoitusmestarin laskelmien mukaan Punaisessa meressä olla noin viisi kilometriä leveä väylä. Se, mikä oli inhimillisesti israelilaisten kohdalla täysin mahdotonta, oli mahdollista Jumalalle. Ja tämä on se Jumala, jota mekin palvelemme. Jumalan omien elämä on suuremmissa, yliluonnollisissa, käsissä.

– 2 Moos 12, 14