Väärään suuntaan

Mooseksen palatessa Egyptiin – Jumalan suunnitelman mukaisesti – alkoivat asiat alkuun taipumaan näennäisesti aivan väärään suuntaan. Israelilaiset olivat kylläkin inspiroituneet Mooseksen ja Aaronin puheista ollen valmiita vapautumaan Egyptin orjuudesta, mutta sen sijaan, että farao olisi heti alkuun laskenut israelilaiset vapauteen, määräsi hän työtahdin entistäkin kovemmaksi. Israelilaisten päällysmiesten palaute kuvaa hyvin vallitsevaa tilannetta. He sanoivat Moosekselle ja Aaronille: “Herra kostakoon teille ja tuomitkoon teidät; sillä te olette saattaneet meidät faraon ja hänen palvelijainsa vihoihin ja antaneet heidän käteensä miekan, meille surmaksi.” 

Toisen kerran asiat näyttivät menevän totaalisesti pieleen Mooseksen ja israelilaisten kohdalla heidän saapuessaan Punaisen meren rannalle. Farao oli jälleen kerran muuttanut mielensä israelilaisten vapautumisen suhteen ja ajoi heitä takaa saavuttaen heidät Punaisen meren liepeillä. Israelilaiset huomasivat olevansa “katu päättyy” -tilanteessa nähdessään meren edessä ja faraon sotajoukot takana. He sanoivat Moosekselle: “Eikö Egyptissä ollut hautoja, kun toit meidät tänne erämaahan kuolemaan? Mitä teit meille, kun johdatit meidät pois Egyptistä?” 

Niin, mitä mahtoikaan Mooses miettiä mielessään? Sitä emme taida tietää, mutta sen tiedämme, mitä hän israelilaisille tässä tilanteessa sanoi: “Herra sotii teidän puolestanne, ja te olkaa hiljaa.” Ehkäpä hän mietti Jumalalta saamaansa sanaa, jonka hän oli välittänyt faraolle: “Juuri sitä varten minä nostin sinut esiin, että näyttäisin sinussa voimani ja että minun nimeni julistettaisiin kaiken maan päällä.” Me, jotka tiedämme nimenomaisen tapahtumasarjan viimeiset käänteet, oivallamme, ettei Jumalan suunnitelma ollut tuhota tukalaan tilanteeseen joutuneita israelilaisia, vaan sen sijaan heidän vihollisensa. Jumala ei johdattanut heitä väärään, vaan aivan oikeaan suuntaan, vaikka olosuhteet alkuun kertoivat ihan toista. Kuinka siis suhtautua ongelmiin? Ne ovat olemassa, jotta Jumala voisi niiden kautta osoittaa voimansa ja Nimensä suuruuden.

– 2 Moos 5; 2 Moos 14; Room 9