Tyhjiä astioita

Eikö niin, että käyttämättöminä ja huoltamattomina erinäiset elementit rapistuvat? Autot on tehty ajettaviksi, laivat kulkemaan vesillä ja lentokoneet lentämään. Jos joutuu makaamaan sairasvuoteella, huomaa lihastensa surkastuvan hyvinkin nopeasti. Yhtä lailla aivot, joita ei haasteta ajattelemaan, menettävät kapasiteettiaan.

“Eräs nainen, profeetanoppilaan vaimo, huusi Elisalle sanoen: `Minun mieheni, sinun palvelijasi, kuoli, ja sinä tiedät, että palvelijasi oli herraapelkääväinen mies. Nyt velkoja tulee ottamaan minun molemmat poikani orjikseen.´” Profeetta Elisan ohjeistuksen mukaan lesken pieni määrä öljyä saatiin lisääntymään kaatamalla öljyä niihin tyhjiin astioihin, joita leski oli lainannut kaikilta naapureiltaan. Myöhemmin leski myi ylimääräisen öljyn ja sai velkansa maksetuksi. Huomionarvoista on se, että öljyn lisääntyminen tyrehtyi tyhjien astioiden loppuessa. Oletan lesken tuossa hetkessä toivoneen, että astioita olisi ollut vielä muutamia jäljellä. 

Sen kanssa, mitä Herra on meille uskonut, ei tule säästellä. Uskon vakaasti, että niin kauan kuin asioitsemme ahkerasti Herran meille uskomilla lahjoilla – vertauskuvallisesti etsimme tyhjiä astioita – saamme nähdä Jumalan valtakunnan virtaavan palvelustehtävämme kautta. Jos osaamme laulaa, meidän tulee jatkuvasti laulaa Herran kunniaksi. Jos osaamme soittaa, meidän ei tule lakata soittamasta. Jos Herra on uskonut meille taloudellista hyvää, meidän tulee olla uskollisia antamisessamme. Jos olemme kutsutut avustamaan toisia, meidän tulee avustaa jatkuvasti. Ja niin edelleen. Ellei lahjaa käytä, se rapistuu, ruostuu käyttämättömänä ja lopulta kuihtuu olemattomiin.

– 2 Kun 4