Ketä Jumala suosittelee

Aika huikeaa, että erään Diotrefeksen edesottamukset ovat luettavissa vielä kaksi tuhatta vuotta nimenomaisten tapahtumien jälkeen. Johannes nimittäin kirjoittaa kirjeessään: “Minä kirjoitin seurakunnalle; mutta Diotrefes, joka haluaa olla ensimmäinen heidän joukossaan, ei ota meitä vastaan.” Näin todettuaan Johannes jatkaa asian käsittelyä seuraavassa jakeessa antaen Diotrefekselle pyyhkeitä hänen tavastaan johtaa seurakuntaa. Sen sijaan samaisessa luvussa mainittu Demetrius saa osakseen aivan toisenlaisen palautteen: “Demetrius on kaikilta, jopa itse totuudeltakin, saanut hyvän todistuksen…”

Raamattu ohjeistaa, ettei tule suositella itse itseään. Apostoli Paavali kirjoitti korinttolaisille: “ Sillä ei se ole koetuksen kestävä, joka itse itseään suosittelee, vaan se, jota Herra suosittelee.” Ja vaikka on hyvä, että saamme luotettavilta tahoilta suosituksia liittyen henkilöihin, joita olemme valitsemassa erinäisiin tehtäviin, ei heidän suosituksensa saa ohittaa jumalallista valintaa. Eräänä päivänä Sebedeuksen pojat tulivat äitinsä kanssa Jeesuksen luokse. Poikien äiti sanoi Jeesukselle: “Sano, että nämä minun kaksi poikaani saavat istua, toinen sinun oikealla ja toinen vasemmalla puolellasi, sinun valtakunnassasi.” Jeesus vastasi poikien äidille muutakin, mutta totesi muun muassa näin: “…minun oikealla ja vasemmalla puolellani istuminen ei ole minun annettavissani, vaan se annetaan niille, joille minun Isäni on sen valmistanut.”

Kun apostolit rukoilivat Jumalan johdatusta uutta apostolia valittaessa, sanoivat he: “Herra, sinä, joka kaikkien sydämet tunnet, osoita, kummanko näistä kahdesta sinä olet valinnut.” Kun Samuel ajatteli, että kuninkaaksi tuli voidella Iisain pojista vanhin, ohjeisti Herra häntä ja sanoi: “Sillä ei ole niinkuin ihminen näkee: ihminen näkee ulkomuodon, mutta Herra näkee sydämen.” Itse itsensä suosittelemisen ja toisilta saadun hyvän todistuksen sijaan tulee etsiä ennen kaikkea Jumalan johdatusta silloinkin, kun olemme valitsemassa uusia henkilöitä erinäisiin tehtäviin seurakunnassa.

– 1 Sam 16; Matt 20; Apt 1; 3 Joh