Öljymäeltä Getsemaneen

Pietari sanoi Jeesukselle: “Vaikka kaikki loukkaantuisivat sinuun, niin minä en koskaan loukkaannu.” Jeesus sanoi hänelle: “Totisesti minä sanon sinulle: tänä yönä, ennenkuin kukko laulaa, sinä kolmesti minut kiellät.” Kuten me, ei Pietarikaan tuntenut itseänsä. Ei hän osannut ennalta tietää, kuinka toimisi paineen käydessä liian suureksi. Mekin saatamme kuvitella itsestämme kaikenlaista, mutta vasta koettelemus tarjoaa mahdollisuuden todella havainnoida sisäistä maailmaamme. Jeesus sen sijaan tunsi Pietarin ja tiesi, kuinka tämä toimisi. Hän tuntee meidätkin läpikotaisin antaen meille todellisen peilikuvan itsestämme. On niin turvallista antaa elämänsä Hänen käsiinsä.

Getsemanessa Jeesus tuli opetuslasten tykö ja tapasi heidät nukkumasta ja sanoi Pietarille: “Niin ette siis jaksaneet yhtä hetkeä valvoa minun kanssani!” Näyttää siltä, ettei Pietari käsittänyt tilanteen todellista vakavuutta. Jeesus sanoi opetuslapsilleen: “Te nukutte vielä ja lepäätte! Katso, hetki on lähellä, ja Ihmisen Poika annetaan syntisten käsiin.” Sekä omalla kohdallamme että yhteiskunnallisesta ja globaalista näkökulmasta katsottuna meidän tulisi osata ymmärtää, millaisessa ajassa elämme. Emme saa nukahtaa, vaan meidän tulee valvoa ja rukoilla, kuten Jeesus opetuslapsiaan Getsemanessa kehoitti. Suljetuin silmin on vaikea nähdä.

“Ja katso, eräs niistä, jotka olivat Jeesuksen kanssa, ojensi kätensä, veti miekkansa ja iski ylimmäisen papin palvelijaa ja sivalsi häneltä pois korvan.” Pietarin toimintaa ohjasi inhimillinen ajattelu. Hänen ratkaisumallinsa nousi ihmisten maailmasta. Jeesus joutui ohjaamaan Pietarin ajattelua toteamalla: “PIstä miekkasi tuppeen; sillä kaikki, Jotka miekkaan tarttuvat, ne miekkaan hukkuvat.” Ja kun Jeesus kysyi Pietarilta, luuliko tämä, ettei Hän voisi rukoilla Isäänsä lähettämään Hänen avukseen enemmän kuin kaksitoista legioonaa enkeleitä, käytti Hän kreikankielen sanaa, jonka sisältöä avataan Raamatun selitysteos Novumissa seuraavasti: “Sana kuvaa asiaa sellaisena miksi se ymmärretään, käsitystä, jonka joku asiasta itselleen muodostaa.” On äärimmäisen merkityksellistä, millaisen kuvan itsestämme, toisistamme, erinäisistä tilanteista ja Jumalasta muodostamme. Olkoon se yksi yhteen Jumalan piirtämän kuvan kanssa.

– Matt 26