Veljesriitoja

Raamatussa kuvataan useampia veljesten välisiä ristiriitoja, jotka johtivat varsin ikäviin tilanteisiin. Jo aikojen alussa Adamin ja Eevan esikoispoika Kain tappoi nuoremman veljensä Aabelin. Kain toimi väärin, eikä Jumala mielistynyt hänen tuomaansa uhrilahjaan. Kain suuttui Jumalalle ja kohdisti vihansa veljeensä, joka oli toiminut oikein ja vuodatti kedolla hänen viattoman verensä. Myös tuhlaajapojan isoveli oli vihoissaan kahteen suuntaan; sekä veljelleen että isälleen.

Abrahamin ensimmäinen poika Ismael kohteli epäystävällisesti pikkuveljeään Iisakia. Apostoli Paavali kirjoittaa tästä: ”Ja te, veljet, olette lupauksen lapsia, niinkuin Iisak oli. Mutta niinkuin lihan mukaan syntynyt silloin vainosi Hengen mukaan syntynyttä, niin nytkin.” 

Kun Iisakin vanhempi poika Eesau, joka eräässä elämänsä vaiheessa liittoutui Ismaelin kanssa, kuuli esikoiselle kuuluneen siunauksen tulleen nuoremman veljen Jaakobin osaksi, alkoi hän vihata veljeään siunauksen tähden ja aikoi tappaa hänet hieman myöhemmin. Yhtä lailla jumalallisen valinnan tähden myös Joosefin veljet, vihan ja kateuden saattelemana, suunnittelivat veljensä tappamista, mutta päätyivätkin myymään hänet Egyptiin. Veljet päättivät valehdella isälleen ja tämä tietenkin vaikutti heidän ja isän välisiin suhteisiin. Tapahtumat pysty- ja vaakasuoralla akselilla ovat yhteydessä toisiinsa.

– 1 Ms 4, 21, 27, 28, 37; Luuk 15; Gal 4