Yhtä hyvä kuin

Kun tuhlaajapoika palasi kotiin, järjesti isä tämän johdosta suuren juhlan todeten: ”…sillä tämä minun poikani oli kuollut ja virkosi eloon, hän oli kadonnut ja on jälleen löytynyt.” Englanninkielinen käännös kertoo isän todenneen, että hänen poikansa oli kaukana kotoa ollessaan “yhtä hyvä kuin kuollut”. Nyt isänsä kodissa hän oli jälleen elossa.

Apostoli Paavali kirjoittaa Abrahamista roomalaisille: ”…eikä hän heikontunut uskossansa, vaikka näki, että hänen ruumiinsa oli kuolettunut — sillä hän oli jo noin satavuotias — ja että Saaran kohtu oli kuolettunut…” Kuten edellä, englanninkielinen raamatunkäännös käyttää tässä kohden ilmaisua – mitä lasten saamiseen tulee – että Abraham näki ruumiinsa toimintakyvyn olevan “yhtä hyvä kuin kuollut”.

Jaakob kirjoittaa puolestaan kirjeessään: “Sillä niinkuin ruumis ilman henkeä on kuollut, niin myös usko ilman tekoja on kuollut.” Ja hieman myöhemmin samaisessa luvussa hän osoittaa, että kuollut usko on voimaton. Siis jos uskomme ei ilmene tekoina, on se kuin kylmä, eloton, voimaton ja toimimaan kykenemätön ruumis, josta henki on poistunut; siis kaukana kodin yltäkylläisestä elämästä ja yhtä hyvä kuin kuollut. Isän koti kutsuu elämään todeksi sen elävän ja toimivan uskon, jonka Jeesus meissä vaikuttaa.

– Luuk 15; Apt 3; Room 4; Jaak 2