Ilo tekee anteliaaksi

Kuningas Jooas aikoi uudistaa Herran temppelin ja antoi papeille ja leeviläisille tehtäväksi koota kaikesta Israelista rahaa Jumalan temppelin korjaamiseksi. Kuninkaan ohjetta ei kuitenkaan noudatettu, jonka johdosta kuningas teetätti arkun, joka asetettiin Herran temppelin portin ulkopuolelle, jotta tarvittavat varat saataisiin kerättyä tällä tavoin. Raamattu kertoo, että sekä kansa että sen päämiehet iloitsivat tästä ja ”toivat iloiten rahaa ja heittivät arkkuun, kunnes se täyttyi”.

Kun Jeesus kohtasi Sakkeuksen, kerrotaan, että Sakkeus otti Jeesuksen iloiten vastaan. Iloinen ”Sakkeus astui esiin ja sanoi Herralle: ”Katso, Herra, puolet omaisuudestani minä annan köyhille, ja jos joltakulta olen jotakin petoksella ottanut, niin annan nelinkertaisesti takaisin.”

Apostoli Paavali kirjoitti korinttolaisille, kuinka Jumalan armo oli vaikuttanut Makedonian seurakunnissa ja kertoi, ”että, vaikka he olivatkin monessa ahdistuksen koetuksessa, niin oli heidän ilonsa heidän suuressa köyhyydessäänkin niin ylenpalttinen, että he alttiisti antoivat runsaita lahjoja”. Edellä olevat esimerkit osoittavat, että iloinen sydän on antelias sydän. Jopa suuren köyhyydenkin keskellä. Ja kuten apostoli Paavali kirjoitti, iloista antajaa Jumala rakastaa.

⁃ 2 Aikak 24; Luuk 19; 2 Kor 8,9