Ilon vaikutukset

Elämme maailmassa, joka on täynnä surua ja murhetta. On kuitenkin olemassa paikka, josta voimme kaikenlaisten haasteiden keskelläkin ammentaa ehtymättömästi iloa. Kuningas Daavid tiesi tien sinne ja pystytti tienviitan, jotta mekin osaisimme perille. Hänen pystyttämänsä viitta ohjaa Herran kasvojen eteen, jossa on ylenpalttisesti iloa. Toisaalla samainen kuningas kirjoitti: “Mutta vanhurskaat iloitsevat ja riemuitsevat Jumalan kasvojen edessä, he ihastuvat ilosta.” Kun ilo tahtoo maailman melskeiden keskellä kadota, pääsemme siitä osallisiksi Jumalan kasvojen edessä. Rukous, ylistys ja Jumalan Sanan tutkiminen johdattavat meidät Jumalan suloiseen läsnäoloon ja taivaallisen ilon lähteille.

Luonnollisesti myös Jumalan tekojen henkilökohtainen kokeminen saa meidät iloitsemaan. Raamattu kertoo, kuinka eräässä tilanteessa “rupesi koko opetuslasten joukko iloiten kiittämään Jumalaa suurella äänellä kaikista voimallisista teoista, jotka he olivat nähneet”. Yhtä lailla ”ne seitsemänkymmentä palasivat iloiten ja sanoivat: ´Herra, riivaajatkin ovat meille alamaiset sinun nimesi tähden`”. On kuitenkin huomionarvoista, kuinka Jeesus ohjasi opetuslasten iloa oikeaan suuntaan ja sanoi: “Älkää kuitenkaan siitä iloitko, että henget ovat teille alamaiset, vaan iloitkaa siitä, että teidän nimenne ovat kirjoitettuina taivaissa.” 

Ilon vaikutukset ovat huomattavat. Ensinnäkin Daavid kirjoitti: “Jotka häneen katsovat, ne säteilevät iloa, heidän kasvonsa eivät häpeästä punastu.” Hänen poikansa kuningas Salomo kirjoitti puolestaan, että “valoisa silmänluonti ilahuttaa sydämen” ja oli tehnyt myös huomion, että “iloinen sydän kaunistaa kasvot”. Ja eiväthän nämä toki ole ainoastaan Daavidin ja Salomon ajatuksia, vaan Jumalan Sanaa, joka vielä osoittaa, että “terveydeksi on iloinen sydän”. Ilolla – tai vastaavasti sen puuttumisella – on merkittävä vaikutus ihmisen elämään ja voinemmekin varmasti kaikki yhtyä Salomon välittämään ajatukseen siitä, että “hyvä mieli” – lue iloinen sydän – “on kuin alituiset pidot”.

– Ps 16, 34, 68; SNL 15,17; Luuk 10, 19