Ääneen

Jeesuksen äiti, Maria meni tapaamaan sukulaistaan Elisabetia, joka oli raskaana kantaen kohdussaan Johannes Kastajaa. Naisten kohdatessa totesi Elisabet Marialle: “Sillä katso, kun sinun tervehdyksesi ääni tuli minun korviini, hypähti lapsi ilosta minun kohdussani.” Elisabet kuuli tervehdyksen äänen korvallaan, joka oli portti hänen sisäiseen maailmaansa. Marian epäilemättä siunausrikas ja miellyttävään tyyliin puhuttu tervehdys kosketti sekä Elisabetia että lasta hänen kohdussaan. Ja niinpä Elisabet, tultuaan täytetyksi Pyhällä Hengellä, “puhkesi puhumaan suurella äänellä…”

Johannes Kastaja, Elisabetin poika, saarnasi erämaassa parannuksen kastetta syntien anteeksisaamiseksi. Hänestä sanotaan, että hän oli “huutavan ääni erämaassa”. Korvillaan he kuulivat Johanneksen kutsun parannukseen ja kysyivät: “Mitä meidän siis pitää tekemän?” Kun Stefanus aloitti viimeisen puheensa, sanoi hän: “Miehet, veljet ja isät, kuulkaa!” Mutta kuinka kuulijat reagoivatkaan? “Niin he huusivat suurella äänellä ja tukkivat korvansa ja karkasivat kaikki yhdessä hänen päällensä ja ajoivat hänet ulos kaupungista ja kivittivät.” Apostoli Paavali kirjoittaa kirjeessään roomalaisille: “Eivätkö he ole kuulleet?” Kyllä ovat: Heidän äänensä on kulkenut kaikkiin maihin, ja heidän sanansa maan piirin ääriin.”

Johannes Kastajan päivistä alkaen on parannusta syntien anteeksisaamiseksi julistettu – kuten Paavali edellä viittasi – kaikkialla maailmassa. Lähetyssaarnaajien ja Sanan julistajien ääni on kantautunut Jerusalemista alkaen maan ääriin ja ne, jotka ovat avanneet korvansa evankeliumille, ovat havahtuneet siihen, kuinka usko on alkanut orastaa heidän sydämessään; sanoohan Raamattu, että “usko tulee siis kuulemisesta, mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta”. Uskon “tulemiseksi” tarvitaan siis ääneen julistettua Jumalan Sanaa sekä kuulevaa korvaa, jonka kautta taivaallinen tervehdys koskettelee kuulijan sisäistä maailmaa. Tämän tervehdyksen vastaanottaessaan ihminen syntyy uudesti kokien Pyhän Hengen muuttavan vaikutuksen olemuksessaan. Yhtä lailla opastaa apostoli Paavali puhumaan ja kuulemaan Jumalan Sanaa ääneen myös uudestisyntymän jälkeen: “…vaan täyttykää Hengellä, puhuen keskenänne psalmeilla…” Äänellä on merkitystä.

– Luuk 1, 3; Apt 7; Room 10; Ef 5