Kolme syntymää

Kun maailmankaikkeuden historiassa on syntynyt – ja edelleen syntyy – jotakin todella merkittävää, huomaan Pyhän Hengen olevan tähän osallinen. Raamatun alkulehdillä – ennen luomisprosessin alkua – kerrotaan, että ”maa oli autio ja tyhjä, ja pimeys oli syvyyden päällä, ja Jumalan Henki liikkui vetten päällä”. Pyhä Henki oli siis läsnä maailmamme syntyprosessissa, johon liittyen kirjoitetaan heprealaiskirjeessä: ”Uskon kautta me ymmärrämme, että maailma on rakennettu Jumalan sanalla, niin että se, mikä nähdään, ei ole syntynyt näkyväisestä.”

Enkeli ilmestyi Marialle ja sanoi: ”Ja katso, sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus.” Kun Maria ihmetteli, kuinka tämä olisi neitsyelle mahdollista, vastasi enkeli ja sanoi hänelle: ”Pyhä Henki tulee sinun päällesi, ja Korkeimman voima varjoaa sinut; sentähden myös se pyhä, mikä syntyy, pitää kutsuttaman Jumalan Pojaksi.” Hänestä apostoli Paavali kirjoittaa, että “Hän on näkymättömän Jumalan kuva…”.

Myös ihmisen uudestisyntyminen tapahtuu Pyhän Hengen vaikutuksesta. Apostoli Paavali kirjoittaa Tiitukselle, kuinka Jumala pelasti ”meidät, ei vanhurskaudessa tekemiemme tekojen ansiosta, vaan laupeutensa mukaan uudestisyntymisen peson ja Pyhän Hengen uudistuksen kautta…” Iso Raamatun tietosanakirja toteaa, että “Henki on Jumalan voiman kantaja” ja tämä tuleekin esiin Raamatussa monin paikoin ja kuten huomasimme, Hänen voimavaikutuksensa maailmankaikkeuden historiassa ovat todella merkittävät. Siellä, missä Pyhä Henki operoi, syntyy uutta. Eikä Hän ole vain persoonaton voima, vaan kolmiyhteisen Jumalan kolmas persoona, mutta ei suinkaan se kuuluisa kolmas, hieman ylimääräinen pyörä.

– 1 Moos 1; Luuk 1; Kol 1; Tiit 3; Hepr 11