Rinnalla kulkija

Jeesus sanoi opetuslapsilleen: “Teille on hyväksi, että minä menen pois. Sillä ellen minä mene pois, ei Puolustaja tule teidän tykönne.” Olen kuullut todettavan, että Pyhä Henki on niin kuin “arka lintu” tai “herrasmies” ja näin varmasti onkin, mutta yhtä lailla Hän on Puolustaja, joka on lähetetty meitä varten; siis puolustamaan meitä. “Puolustaja” on käännetty kreikan kielen sanasta “parakletos”, joka tarkoittaa “rinnalle kutsuttu”. Hän siis kulkee rinnallamme kaikkina elämämme päivinä ja kaikissa tilanteissa; eikä suinkaan jätä meitä tiukan paikan tullen. Hän on Puolustaja, mutta yhtä lailla – kuten Derek Princen kirjassa todetaan – Lohduttaja, Auttaja ja Neuvonantaja.

Jeesus kertoi muutakin mielenkiintoista Pyhästä Hengestä. Hän sanoi: “Ja minä olen rukoileva Isää, ja hän antaa teille toisen Puolustajan…” Pyhän Hengen ohella meillä on “puolustaja Isän tykönä, Jeesus Kristus”. Jeesus opetti, että Pyhä Henki on totuuden Henki – siis Jeesuksen Henki, koska Jeesus on totuus – ja “kun hän tulee, totuuden Henki, johdattaa hän teidät kaikkeen totuuteen”. Edelleen Jeesus jatkoi: “…tulevaiset hän teille julistaa. Hän on minut kirkastava, sillä hän ottaa minun omastani ja julistaa teille.”

Kuten huomaamme esimerkiksi Korintton seurakunnan kohdalla, on mahdollista elää Hengessä, mutta vaeltaa lihassa. Siis uudestisyntynyt – se on Hengessä elävä – uskova saattaa antaa lihallisten mielihalujensa ohjata omaa vaellustaan. Näin ei tietenkään tulisi olla. Sen sijaan tulisi elää todeksi se, mitä apostoli Paavali kirjoittaa: “Jos me Hengessä elämme, niin myös Hengessä vaeltakaamme.” Mitä enemmän annamme vaelluksessamme sijaa Pyhän Hengen vaikutukselle sitä enemmän me muutumme kohden Kristuksen kaltaisuutta ja elämme todeksi Jumalan valtakuntaa, joka on vanhurskautta ja rauhaa ja iloa Pyhässä Hengessä.

– Joh 14, 16; Room 14; Gal 5; 1 Joh 2