Pyhä Henki, uskon Henki

Profeetta Jesaja ennusti Jeesuksesta ja sanoi: “Ja hänen päällänsä lepää Herran Henki, viisauden ja ymmärryksen henki, neuvon ja voiman henki, tiedon ja Herran pelon henki.” Jeesus itse jatkoi listaa opettaen, että Pyhä Henki – se on Herran Henki – on totuuden Henki. Jobin kirjassa puolestaan todetaan, että “Jumalan Henki on minut luonut.”; Pyhä Henki on siis luova Henki. Toisen Korinttolaiskirjeen mukaisesti Herran Henki on myös uskon Henki. Robert E. Coleman toteaakin kirjassaan, että “Hengen täyttämä elämä on uskon elämää” ja muistuttaa lukijoita Stefanuksesta, “joka oli täynnä uskoa ja Pyhää Henkeä”.

Jeesus avasi synagogassa juuri edellä mainitun Jesajan kirjan ja alkoi lukemaan Hänestä itsestään kertovaa kohtaa: “Herran Henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut julistamaan evankeliumia köyhille…” Ja samaa tarkoitusta varten voideltiin myös opetuslapset Pyhällä Hengellä, siis uskon Hengellä. Jeesus sanoi: “Kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka.” Tämän Hengen opetuslapset saivat uskon kautta, kuten apostoli Paavali galatalaisille kirjoitti: “…että Abrahamin siunaus tulisi Jeesuksessa Kristuksessa pakanain osaksi ja me niin uskon kautta saisimme luvatun Hengen.”

Lainaan lopuksi Derek Princen ajatuksia. Pyhän Hengen laskeutuessa ja jäädessä Jeesuksen päälle Jordanilla kuvataan Pyhää Henkeä kyyhkysenä ja samassa yhteydessä Jeesusta karitsana. Kyyhkynen on arka lintu, joka säikytettynä lentää pois. Kyyhkynen jää vain sinne, missä löytyy karitsan ominaisuuksia; puhtautta, nöyryyttä ja uhriksi annettua elämää. Nämä ominaisuudet löytyivät täydellisenä Jeesuksessa ja Johannes todisti: “Minä näin Hengen laskeutuvan taivaasta alas niinkuin kyyhkysen, ja se jäi hänen päällensä.” Näitä karitsan kuvastamia ominaisuuksia odotetaan myös meiltä, jos tahdomme pysyvän kosketuskohdan Pyhään Henkeen – se on uskon Henkeen – joka tekee meidät kykeneviksi elämään uskon täyteistä elämää

– Job 33; Jes 11; Luuk 4; Joh 1, 16; Apt 1, 6; 2 Kor 4; Gal 3