Ihmeen ainesosat

Ennustettuaan sateetonta ajanjaksoa profeetta Elia kätkeytyi Keritin purolle, kunnes puro kuivui ja Herra käski hänen siirtyä Sarpatiin, jossa eräs leskivaimo tulisi elättämään häntä. Leskivaimon kohdattuaan Elia pyysi tätä tuomaan hänelle vähän vettä ja palasen leipää, mutta leskivaimo vastasi hänelle: “Niin totta kuin Herra, sinun Jumalasi, elää, minulla ei ole leipäkakkuakaan, vaan ainoastaan kourallinen jauhoja ruukussa ja vähän öljyä astiassa.” Kuinka vähän tässä olikaan kaikkea. Vähän vettä, palanen leipää, kourallinen jauhoja ja vähän öljyä, mutta tämä vähyys riitti ihmeen ainesosaksi. Kun leskivaimo uskossa ojentautui Elian välittämän Herran sanan mukaisesti ja leipoi ensin profeetalle, eivät jauhot loppuneet ruukusta, eikä öljy astiasta.

Kolmantena päivänä, siis juutalaisen rytmityksen mukaan tiistaina, oli Kaanassa häät, joihin myös Jeesus ja Hänen äitinsä osallistuivat. Kuten muistamme, viini loppui kesken juhlien. On ihailtavaa, kuinka Maria tässä hetkessä luotti Jeesukseen. Hän sanoi pojalleen: “Heillä ei ole viiniä.” Ja palvelijoille hän totesi: “Mitä hän teille sanoo, se tehkää.” Huomaan Marian olleen täysin vakuuttunut, että Jeesus tulisi ratkaisemaan esiin nousseen haasteellisen tilanteen. On huomionarvoista, ettei Jeesus esimerkiksi vain rukoillut viiniä ilmestymään, vaan hän käski täyttää vesiastiat vedellä. Vesi, ihmeen ainesosa, muuttui viiniksi ja selitysteos Novumin mukaan juhlaväellä oli tämän jälkeen viiniä sangen runsaasti, yli 500 litraa.

Erässä Jeesuksen kokouksessa oli viisituhatta miestä ja tämän ohella naisia ja lapsia; siis kenties kaiken kaikkiaan jopa 20 000 ihmistä. Päivä oli pitkälle kulunut ja opetuslapset alkoivat huolestua nälkäisen kokousväen jaksamisesta. Yllättäen Jeesus pyysi opetuslapsiaan huolehtimaan kokoustapahtuman ruokailusta, jolloin opetuslapset sanoivat: “Meillä ei ole enempää kuin viisi leipää ja kaksi kalaa, ellemme lähde ostamaan ruokaa kaikelle tälle kansalle.” Raamatun ilmoituksen valossa näyttää siltä, että Juudaksen hallussa olevassa rahakukkarossa oli kyllä huomattava summa rahaa, mutta sekään ei ilmeisesti olisi riittänyt, jotta koko kansa olisi tullut ravituksi. Mutta heillä oli ihmeen ainesosa; pienen pojan eväät, viisi leipää ja kaksi kalaa. Muistamme, kuinka kaikki saivat syödäkseen. Vaikkei meilläkään olisi paljon, on meillä kuitenkin riittävästi ihmeeseen.

– 1 Kun 17; Luuk 9; Joh 2